Ön ezen az oldalon van:Missziónk

Missziónk

A pénz nem csak anyagi, de kulturális szempontból is érték; történetéhez, használatához számtalan fontos információ, ismeret, gondolat kapcsolódik. Ez a tudás elengedhetetlen a pénzzel való tudatos gazdálkodás és a pénzügyi kultúra fejlesztéséhez, ezért a Magyar Nemzeti Bank pénzmúzeumot hoz létre a Széll Kálmán téren, amelynek fizikai megvalósításáig ez az online, virtuális Pénzmúzeum várja az érdeklődőket.

Küldetésünk, hogy lebontsuk a pénzzel és a gazdaság működésével kapcsolatos tabukat. Bemutatjuk, hogy a pénz sokkal több, mint érmék és bankjegyek összessége: ez az egyetlen, ember alkotta bizalmi rendszer, amelynek közvetítésével bármely két ember képes az együttműködésre. A gazdaság pedig átlátható és megérthető, logikus rendszer, amelynek működtetésében minden ember minden egyes nap részt vesz – tudatosan, vagy kevésbé tudatosan. 

A Pénzmúzeumban Európa leginnovatívabb jegybanki élményterét szeretnénk létrehozni – mely Magyarországon előzmény nélküli. Az intézmény koncepciója az élményalapú ismeretterjesztésre épül: a látogatók a hazai és nemzetközi gazdasági folyamatokat a múzeumi élmény által, kreatív, XXI. századi eszközökön, interaktív aktivitásokon keresztül fedezhetik majd fel.

Célunk, hogy az elsősorban megszólítani kívánt fiatalok és diákok mellett minél szélesebb közönség számára tegyük átláthatóvá és megismerhetővé a pénzügyi folyamatokat, miközben maradandó kulturális és szórakoztató élményt nyújtunk számukra.


„Az aranyszarvasra vadászom.
Mosolyoghattok, barátaim,
én mégis űzőbe veszem a tovatűnő látomást.”

Rabindranath Tagore
A kertész
Kopácsy Margit fordítása
Európa Könyvkiadó, Budapest, 1979


A csodaszarvas bűvöletében

A keleti sztyeppei eredetmondák többségében feltűnik és kulcsszerepet tölt be a testvérpárokat, népeket vezető, új hazába hívogató, varázslatos képességekkel bíró, némelykor színek sokaságában pompázó csodaszarvas. A hunok és magyarok legendabeli ősei, Hunor és Magor, a mitikus testvérpár szintén egy szépséges szarvasünő rabjává váltak, amit üldözőbe is vettek és emiatt a meotisi mocsarakba tévedtek. Ez a táj – amely a történetírók szerint a múltban elsősorban az Azovi-tenger partvidékén feküdt – ugyanakkor „fűben, fában, madárban, halban és vadban bővölködik” – mint ahogy Kézai Simon Mester Gesta Hunnorum et Hungarorum című munkájában olvashatjuk –, ezért letelepedésre kiválóan alkalmasnak bizonyult. Az új haza a gyarapodást hozta Hunor és Magor leszármazottainak. Olyannyira, hogy a nép már kezdett hatalmassá növekedni – ahogyan a Kálti Márknak tulajdonított Képes Krónika fogalmaz. Útra kellett tehát ismét kelni, és a vándorlás következő állomása a Képes Krónika szerint már Scythia, vagyis a szkíták földje volt.

De a csodaszarvas nem csak a középkori forrásainkban, hanem a régészeti ásatások tárgyi leleteiként is közismertek hazánkban. Elegendő csak a Mezőkeresztes-Zöldhalompusztán előkerült szkíta aranyszarvasra vagy a hozzá hasonló, arany-ezüst ötvözetből készült tápiószentmártoni kincsre gondolnunk. A mezőkeresztesi aranyszarvas a fejét hátra fordítva iramodik, és így csalogatja a reá vadászókat, a tápiószentmártoni pedig a lábait maga alá húzva, szinte repül a levegőben, csodálatosan fodrozott agancsát pedig szorosan a hátára hajtja. Mindkét lelet a szakvélemény túlnyomó többsége szerint a szkíta aranyművészet fénykorából származik, és azokat az eredetmondákban szereplő szarvasokat ábrázolják, amelyek a keleti sztyeppéken olyan pajzsokat díszítettek, amelyek a fejedelmi rang és hatalom jelképeinek számítottak.

Nem véletlenül foglaltak el ilyen rangos és kiemelt helyet ezek a keleti aranyszarvasok. A fejedelmekhez hasonlóan a legendákban számukra is az a misszió adódott, hogy a termő bőség földjére vezessék el az őket követő népeket, nemzeteket. Mi sem választottuk véletlenül a csodaszarvast a Pénzmúzeum és Látogatóközpont szimbólumául. Szeretnénk mi is a magunk ereje és lehetőségei szerint hozzájárulni ahhoz, hogy segítsük az új hazát építő, magára találó magyarságot és Magyarországot. Őszintén bízunk abban, hogy intézményünk – a mondabeli csodaszarvashoz hasonlóan – érdemben tud hozzájárulni ahhoz, hogy itt a Kárpát-medence közepén is a találékonyság, a tehetség és a versenyben győzelemre vivő képességek vigyék előre a nemzetközösséget, hogy a bőség és a szorgalom földjén ismét közösen, hosszú időkre otthonra lelhessünk.

Pénzmúzeum

Magyar Nemzeti Bank

Pénzmúzeumért és Látogatóközpontért felelős osztály

Eiffel Palace Irodaház

1055 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78.

+3614282600

penzmuzeum@mnb.hu