Ön ezen az oldalon van:Kiállításaink

Kiállítások

Állandó kiállítás

A Magyar Nemzeti Bank jelenleg egy nagyszabású Pénzmúzeum kialakításán fáradozik, mely hétköznapi helyzetekre alapozva, játékos módon vezeti körbe a látogatót a pénzügyek világában.

A Magyar Nemzeti Bank Pénzmúzeuma azzal a céllal jön létre, hogy interaktív tudásközpontként valamennyi látogatóját bevezesse a pénzügyek lehetőségekkel teli világába. A Pénzmúzeumban olyan sokszínű tudásanyag áll majd a látogatók rendelkezésére, amely egyéni, csoportos látogatások és múzeumpedagógiai foglalkozások során, játékos és edukatív módon mutatja be a pénzügyi világ és pénztörténet legfontosabb ismereteit.

A minden korosztály számára élvezhető tudásanyag különböző játékhelyzetek megoldásával, kvízekkel, de akár egyszerűen a tartalmak megtekintésével is hozzájárul a téma átfogó megismeréséhez.

Amíg a Pénzmúzeum nem nyitja meg kapuit, a Bölcs Várban lévő időszaki, Királyok pénzei – Budavári pénzverés a középkorban tematikájú kiállításunk megtekintését szeretnénk ajánlani kedves látogatóinknak. A kiállítás a pénztörténeti ritkaságok megtekintésén felül interaktív kvízekkel, valamint olyan különlegességekkel várja a látogatókat, mint a testsúlyunkat aranyba átváltó gépezet.

Az aktuális információkért kövesse Facebook-oldalunkat és látogassa rendszeresen honlapunkat!

Időszaki kiállítás

Tudta-e,

  • hogy a Bölcs Vár épületének minden szintjéről a történelem szól hozzánk? A középkori pince, a földszint kőfalai, az emeletre vezető barokk lépcsőház, az épületet teljes fegyverzetében őrző Pallasz Athéné szobra az elmúlt közel 800 év emléke?
  • hogy a Bölcs Vár műemlék épületében városháza, elöljáróság, csendőrség, iskola, múzeum, kutatóintézet is működött?
  • hogy a Bölcs Vár épülete 2019-ben több építészeti díjat is elnyert?
  • Ha ellátogat hozzánk, a földszinten bepillantást nyerhet a középkori magyar éremverés történetébe, kiemelve a budavári pénzverést.
  • megtekintheti például az első magyar pénzérmét, Szent István király LANCEA REGIS feliratú denárját; a mindössze 7-8 mm átmérőjű anonim denárt és I. Károly aranyforintját is.
  • tesztelheti a pénzverés történetéről szerzett tudását; megtudhatja, mennyit ért volna a súlya aranyban.
  • pihenésképpen megnézheti a Magyar népmesék című rajzfilmsorozat egyes részeit.

Gyerekcsoportoknak korosztályonként (1-2. osztály, 3-4. osztály, 5-6. osztály,7-8. osztály és középiskolás korosztály) ismeretszerző, játékos programokat kínálunk. Ezek a foglalkozások megismertetik a látogatókat az épület történetével; bevezetnek a pénz kialakulásának történetébe, a pénzverés titkaiba és sok játékkal teszik élvezetesebbé a látottakat.

Pénzmúzeum

Magyar Nemzeti Bank

Pénzmúzeumért és Látogatóközpontért felelős osztály

Eiffel Palace Irodaház

1055 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78.

+3614282600

penzmuzeum@mnb.hu