Ön ezen az oldalon van:Szeptember 29. – Nemzetközi kávé napja

Szeptember 29. – Nemzetközi kávé nap

kávé_leader.jpg

A nemzetközi kávé nap eredetileg Japánból indult el, de 2009 óta már az egész világon ünnepeljük a kávé és a kávézás élményét. Ezen a napon nincs más dolgod, mint főzni egy finom kávét, és elolvasni cikkünket, amiből megtudhatod hogyan is kapcsolódik hazánkhoz eme nemes nap!

Akiknek ismerős a logó, talán azok közül se tudják sokan, hogy a világhírű olasz kávémárkát egy temesvári születésű magyar ember indította útjára. Illy Ferenc, aki 5 éves szolgálata alatt több kitüntetést kapott az I. világháborúban, leszerelése után, 27 évesen az észak-olaszországi Triesztben megismerkedett egy olasz zongoratanárnővel, akivel össze is kötötte az életét. A családfő először mint alkalmazott, később mint üzlettárs dolgozott a Hausbrabdt család kereskedő és kávépörkölő cégénél.  A kávé szerelmese szabadidejében kísérletezett: leginkább az eszpresszó érdekelte. Mivel társa nem volt vevő Illy ötleteire, ő 1933-ban önálló céget alapított, az Illycafé-t, ahol kizárólag az arabica kávécserje magjaiból állították elő a kávét, és amely világhírű kávégyártó céggé nőtte ki magát az évek során.

Illy két újításával forradalmasította a kávéfőzést. Először 1835-ben megalkotta automata eszpresszógépét, az Illettát. Addig a „fekete levest” forró vízzel készítették, Illy azonban nagy nyomású, forró gőzzel főzte a kávét, így az aromák jobban kioldódtak.

A másik találmánya azt a problémát oldotta meg, hogy hogyan lehet megőrizni a frissen pörkölt, őrölt kávé eredeti frissességét. Ugyanis a levegővel érintkező kávé sokat veszít az aromájából. Illy nagy nyomás alatt nitrogénnel helyettesítette a kávéban levő oxigént, és ez a gáz hosszú hónapokig frissen tartotta a kávét. A légmentes (vákuum) csomagolás eredmény az lett, hogy a világ minden pontján azonos minőségű, friss kávéból készíthették az olasz presszókávét az ital kedvelői. A túlnyomás megőrzéséhez jól záródó fémdobozokba csomagolták a kávét. Ezzel a technológiai találmányával gyorsan kiemelkedett a konkurens kávémárkák közül.

Szintén Illy nevéhez fűződik az elektromágneses kávébab-válogató gép.

A mindig a megérzéseire hallgató Illy Ferencnek három szerelme volt: a felesége, a kávé és Trieszt. 1956-ban hunyt el, 64 éves korában. Büszke volt a magyar származására, a feleségét megtanította a magyaros ételek elkészítésére, gulyás például rendszeresen volt az asztalon. A családban ő volt az utolsó, aki még beszélt magyarul, de leszármazottai is magyarnak vallják magukat, és a cég bejáratánál a magyar trikolór lobog.

Az Illycaffé az egész világon ismert olasz családi vállalkozás, a vállalat vezetését Illy fiai, majd unokái vették át. Fia kávéakadémiát alapított Triesztben, neki köszönhető, hogy az Illy kávé eljutott a háztartásokba is, és az ő tervei alapján készítették el 1974-ben az első kávépárnás gépet, a mai kapszulás gépek elődjét.

És mivel az sem mindegy, hogy miből isszuk a kávét, létrehozták az Illy kollekciót, amelynek csészéi és a belőlük fogyasztott kávé minősége a kezdetektől fogva nem változott.

Pénzmúzeum

Magyar Nemzeti Bank

Pénzmúzeumért és Látogatóközpontért felelős osztály

Eiffel Palace Irodaház

1055 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78.

+3614282600

penzmuzeum@mnb.hu