Ön ezen az oldalon van:Szeptember 24. – Kutatók Éjszakája

Kutatók éjszakája- szeptember 24-25.

„A tudományt és a mindennapi életet nem lehet és nem is szabad szétválasztani” (Rosalind Franklin)

kutatókéjszakája_leader.jpg

A bevezető idézetből talán sejtitek, hogy ma egy olyan napra szeretnénk felhívni a figyelmeteket, amely a tudományok, a kutatás-fejlesztés iránt érdeklődők mellett sok más embernek is szórakoztató, tanulságos programokat fog nyújtani. Ez a nap, pontosabban két nap nem más, mint a Kutatók éjszakája. Az idén szeptember 24-én és 25-én kerül sor az esemény megrendezésére, és nevével ellentétben nem éjszaka, hanem már a péntek délelőttől szombat estig fog tartani.

A tudományterületeket komolyan, de közérthetően, szórakoztatóan bemutató rendezvénysorozat kezdeményezője és támogatója az Európai Unió Marie Sklodowska-Curie Bizottsága. A névválasztás nem véletlen: a lengyel származású, Franciaországban kutató fizikus és kémikus volt a Sorbonne első női professzora, tudományos munkájáért ő kapott elsőnek két alkalommal Nobel-díjat, és férjével együtt őt tekinthetjük a radioaktivitás úttörőjének.

Miről szól a kutatók éjszakája?

Az ingyenes események legfőbb célja, hogy a kutatók, fejlesztők munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára. Valljuk be, a műszaki- és a természettudományos tárgyak nem tartoznak a legkedveltebb iskolai tantárgyak közé, ezért a kutatók éjszakája remek alkalom arra, hogy a 10-18 éves korosztály alaposabban megismerhesse a különböző tudományterületek titkait, bepillanthasson a laborokban, kutatóintézetekben, levéltárakban, múzeumokban folyó munkába. Így lehetőség van az orvos-, az agrár-, a társadalom- és a bölcsészettudományt is közelebb vinni a fiatalokhoz.

A minden korcsoport számára nyitott, izgalmas, szórakoztató előadások, beszélgetések, kiállítások, látványos kísérletek, bemutatók, különleges helyeken tett intézménylátogatások megismertetnek a tudományos kutatás számos eredményével, az interaktív játékok kedvet csinálhatnak valamelyik tudományág rejtélyes világának alaposabb tanulmányozásához.

Érdekes megfigyelés, hogy sok diák együtt, szervezetten érkezett a fővárosi és vidéki helyszínekre, közülük többen már visszatérő vendégek voltak. Éppen ezért számos helyszínen kifejezetten feléjük fordul a figyelem: a szervezők kizárólag gyermekprogramokkal készülnek.

Gyerek és felnőtt, idős és fiatal- a tudomány csodái iránt érdeklődők minden bizonnyal megtalálják az érdeklődésüknek megfelelő időtöltést a színes választékból.  És akik még nem éreztek rá a kutatás és felfedezés ízére, talán ők is közelebb kerülnek a természettudományokhoz, s rácsodálkoznak a vizsgálódás, kísérletezés izgalmas voltára. Lehet, hogy később közülük többen választják majd a tudományos életpályát, és egyikük talán még Nobel-díjas is lesz?      Hazánkban a rendezvénysorozat látogatottsága folyamatosan emelkedik. 2005-ben mindössze egy előadássorozatot tartottak, és ez még távol állt a későbbi évek interaktív programjaitól.

2006-ban még csak két város rendezett kutatók éjszakáját, ám aztán egyre nőtt a csatlakozó települések, intézmények és rendezvények száma, és ezzel együtt az érdeklődőké, résztvevőké is. 2008-ban a hatalmas érdeklődés miatt elfogyott a rendezvények támogatására biztosított európai uniós keret. Ebben az esztendőben a jövő generációinak is példaképül szolgáló dr. Kürti Sándor mint az esemény fővédnöke már az egyik rádiócsatornán népszerűsítette a programot.

2018- tól ugyan már kétnapossá bővült az esemény, de tavaly a Covid járvány miatt csak november végén, és csak az online térben vehettünk részt rajta. Az idén viszont már újra együtt, szabadon ünnepelhetjük a tudományt!

A Kutatók éjszakája mára a legnagyobb hazai és európai tudományos-ismeretterjesztő, népszerűsítő fesztivállá vált. Főszereplői, a tudósok hétköznapi emberek különleges munkával, akik ezen alkalomkor is bebizonyítják: mindennapi életünk, a körülöttünk levő világ és a megismerhető tudomány szorosan összekapcsolódik.

Világhírű tudósunk, Szilárd Leó ezt mondta: „Azt hiszem, a legtöbb gyerek kíváncsian kutakodó fejjel jön világra. Talán azért lettem tudós, mert valamilyen értelemben gyermek tudtam maradni.”

Fiatalok, a lehetőség a kezetekben van, éljetek vele!

Töltsétek ki izgalmas kvízünket, ahol megismerkedhettek a magyar találmányok színes világával!

Kviz (penzmuzeum.hu)

Pénzmúzeum

Magyar Nemzeti Bank

Pénzmúzeumért és Látogatóközpontért felelős osztály

Eiffel Palace Irodaház

1055 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78.

+3614282600

penzmuzeum@mnb.hu