Ön ezen az oldalon van:Szeptember 20. – Az Európai kultúra napja

Szeptember 20. – Az Európai kultúra napja

európaikultúra_leader.jpg

2008 tavaszán a szlovákiai Nagykövesd jeles esemény helyszíne volt. A magyar Falvak Kultúrájáért Alapítvány kezdeményezésére több hazai, valamint szlovén, szlovák, ukrajnai, román civil szervezet együttműködési szerződést írt alá. Ebben rögzítették, hogy minden év szeptember 20. napját az Európai Kultúra Napjának szentelik. Azért választották ezt a napot, mert így a tavaszi Európa-nap mellett egy őszi nap is hozzájárul az európai népek közötti kölcsönös kapcsolat, tisztelet kialakításához, megerősítéséhez. A Kárpát-medence soknemzetiségű, nyelvi sokszínűségű és kultúrájú országainak különösen nagy szükségük van arra, hogy a hazai kisebbségek és anyaországaik között minél jobb, aktívabb legyen az együttműködés, így ezzel a nappal is hozzájárulhatunk a szomszédpolitika fejlődéséhez.

A célkitűzésnek megfelelően, az alkalom tiszteletére rendezett fesztivál bővelkedik kulturális eseményekben, olyanokban, ahol minden nemzetiség és népcsoport bemutathatja értékeit.  Az előadások, bemutatók vagy a filmvetítések mellett a kulturális együttműködést elősegítő konferenciák is bizonyítják a különböző kultúrák egyenrangúságát. Ennek eredményeként is beláthatjuk, minden csoport kultúrája egyformán értékes, és csak rajtunk múlik, mennyire vagyunk nyitottak a másik irányába, mennyire érdeklődünk mások értékei iránt.

A civilek által kezdeményezett ünnepségek részben az adott országon belüli, önálló szervezésű események, részben a különböző országok szervezeteivel együttműködésben valósulnak meg.

Az „Európa találkozó” központi napnak évente más helyszín ad otthont. Már a jeles nap ünnepélyes megnyitója előtt, és utána is több rendezvény segíti a kulturális értékek kölcsönös el- és megismerését, az elszigetelt társadalmi csoportok felé nyitást és a velük való együttműködést.

Az Európai Kultúra Napját először a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Aranyosapátiban rendezték meg.  2008. szeptember 20-án a Kultúra Lovagrendje emlékparkban 9 emlékoszlopot állítottak azok tiszteletére, akik az egyetemes és a magyar kultúra érdekében sokat tettek. A Falvak Kultúrájáért Alapítvány által 1998. szeptemberében létrehozott AMagyar Kultúra Lovagja cím mellett 2003-tól már az Egyetemes Kultúra Lovagja elismerés is adható. A díjazottakat társadalmi szervezetek, önkormányzatok, intézmények jelölései alapján választják ki azok közül, akik sokat tettek a hazai kultúráért, a nemzetközi kulturális együttműködésért, két vagy több nemzet kultúrájának együttes ápolásért.

Álljon itt néhány hazai példa, hogyan kapcsolódtunk a szeptember 20-ai eseményekhez! 2008-ban szentelték újra a második világháborúban elesett magyar és román katonák közösen felújított tömegsírját Perényitanyán. Aranyosapátiban 2018 óta a jeles napon megszervezik az Elszármazottak napját, ezzel is erősítik a faluhoz való kötődést. Elindult a Kézfogás Kárpát-medencéért honismereti kiskönyvtár kiadása, a Tabánban Népek barátsága fát ültettek a német-magyar barátság tiszteletére.

Nem lebecsülve annak jelentőségét, a szeptember 20-ai jeles nap több, mint a települések közötti testvérvárosi kapcsolat, sokkal tágabb annál.

Az Európai Unió két dokumentumában is rögzítették, hogy az Unió tiszteletben tartja saját kulturális, nyelvi és vallási sokszínűségét, valamint biztosítja a polgárok kulturális örökségének megőrzését és gyarapítását.

„A globalizáció korában számomra igen sürgetőnek tűnik, hogy újra megtanuljuk tisztelni más kultúrák és vallások tanításait” – vallotta az NSZK volt kancellárja, Helmut Schmidt.

Az Európai Kultúra Napja (szeptember 20.) minden európai polgár számára egyértelmű bizonyíték arra, hogy a kulturális egyenrangúság, a béke, a barátság, a tolerancia és a nyíltság jelszava nem csak szavakban létezik, és hogy az alulról jövő kezdeményezések is lehetnek sikeresek.

Ahogy az Európai Kultúra Napja az értékőrzés és értékteremtés napja, úgy a Magyar Nemzeti Bank is feladatának tekinti hazánk szellemi és anyagi kincseinek megőrzését. Ennek egyik példája a közeljövőben átadásra kerülő Pénzmúzeum, ahol a bank világhírű Éremgyűjteményének több darabját is megtekinthetitek. Vár majd benneteket a megújult épület, amely szintén az értékmentés kiemelkedő darabja.

Pénzmúzeum

Magyar Nemzeti Bank

Pénzmúzeumért és Látogatóközpontért felelős osztály

Eiffel Palace Irodaház

1055 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78.

+3614282600

penzmuzeum@mnb.hu