Ön ezen az oldalon van:Szeptember 18-19. – A kulturális örökség napjai

Szeptember 18-19. – A kulturális örökség napjai

kultúra_leader.jpg

Szeptember 18-án és 19-én ünnepeljük a Kulturális örökség napjait. A Kulturális örökségünk kívül - belül mottóval megrendezésre kerülő eseményen sokszínű, változatos program: épületbejárások, koncertek, filmvetítések, családi felfedező játékok, a műemléki értékeket bemutató vezetett séták várják az érdeklődőket, akik bepillanthatnak raktárak mélyére, épületek rejtett zugaiba, megismerkedhetnek a restaurálás műhelytitkaival, településük rejtett kincseivel.

Az esemény gyökerei 1984-ig nyúlnak vissza: abban az évben Franciaországban egy kezdeményezés bontakozott ki. A Történelmi Műemlékek Nyílt Napjának szervezői elhatározták, hogy egy meghatározott hétvégén megnyitnak olyan épületeket, amelyek általában zárva vannak a nagyközönség előtt. Az ötletet tett követte, és látogatók tudással és élményekkel gazdagodva térhettek haza az ingyenes, színes programokról.

Ám a történetnek itt nincs vége! Az akkori francia kulturális miniszter javaslatára, az Európa Tanács támogatásával az esemény napjainkra már nemzetközivé vált: 1991-ben Európai Örökség Napok címmel útjára indult az a rendezvénysorozat, amelynek népszerűsége azóta is töretlen.

A Lechner Tudásközpont szervezésében, a Miniszterelnökséggel együttműködésben hazánk 1999-ben csatlakozott a felhíváshoz, és azóta közel 12600 helyszínen, 735 ezer érdeklődő vett részt a fővárosi és vidéki programokon. Az országos megnyitót felváltva tartják hol a fővárosban, hol egy vidéki településen.

Az Európa Tanács hagyományteremtő döntésének céljaival, ajánlásaival egyetértve Magyarországon is már hetekkel a rendezvény előtt közzéteszik a látogatható épületek, helyszínek listáját az írott és elektronikus médiában; plakátok, zászló és logó jelölik a nyitott kapukat; az ingyenes belépés, az idegenvezetés, a változatos programok, a bőséges tájékoztató anyagok sokak számára jelent vonzó, szórakoztató és tanulságos hétvégi időtöltést.

Ezen a két napon az év többi napján is nyitva tartó épületek ugyanúgy nyitott kapukkal várják a látogatókat, és a vendéglátók a megszokottak mellett egyéb, érdekes, formabontó programokkal is készülnek. a

Vajon miért növekszik évről évre a helyszínek és a látogatók száma? Miért csatlakozik egyre több önkormányzat, szakmai és civil szervezet, múzeum, középület, kert, fürdő stb, és miért kerekednek fel egyre többen, hogy megismerkedjenek a körülöttük levő épített örökséggel?

A nyilvánosság előtt többnyire nem látogatható, de erre a két napra megnyitott tereken olyan emberek kalauzolják az oda látogatókat, akik ismerik a helyszín múltját, jelenét, akik szívvel- lélekkel mesélnek a helyet övező titkokról, érdekességekről. Nekik fontosak az értékek és azok megőrzése, és remélhetően az érdeklődők is meghallják a történeti emlékek múltból küldött üzeneteit.

A rendezvények lehetőséget biztosítanak arra, hogy az európai polgárok - köztük, mi, magyarok is -  felfedezzék saját országuk és a földrész kulturális örökségét, megismerjék intézményeik tevékenységét, és tudatosuljon bennük, hogy kincseinket folyamatosan őrizni, védeni kell.emléke

Gyakran megyünk el a közvetlen szomszédságunkban levő kulturális kincsek mellett, sokszor észre sem vesszük őket. Ezért is jó és hasznos ez a két nap, mert láthatóvá és bejárhatóvá lesz épített örökségünk több darabja, amelyek részei a nemzeti kultúrának, és erősítik nemcsak nemzeti, hanem európai összetartozásunkat is.

Nyitott szemmel járni, úgy látni környezetünk becses darabjait, ahogy máskor soha! Ha értékeinket megismerjük, akkor meg is szeretjük azokat.  És amit ismerünk és szeretünk, arra vigyázunk is, arról gondoskodunk.

Az idén még nem, de a következő esztendőben már a Pénzmúzeum is szívesen lát benneteket szeptember harmadik hétvégéjén. Addig is ajánlunk nektek egy kvízt, amelyet a linkre kattintva tudtok kitölteni.

https://penzmuzeum.hu/kviz/nyilvanos/gyakorlo-jatek/kviz/kulturalis-orokseg-napjai

Pénzmúzeum

Magyar Nemzeti Bank

Pénzmúzeumért és Látogatóközpontért felelős osztály

Eiffel Palace Irodaház

1055 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78.

+3614282600

penzmuzeum@mnb.hu