Ön ezen az oldalon van:Szeptember 21. – A magyar termék napja

A magyar termék napja – szeptember 21.

magyartermék_leader.jpg

Jó választás a hazai; I love hazai; Hazait, szeretettel; Itthonról válogatva; nemzeti színű szívecske, zászló- naponta találkozhattok ezekkel a jelszavakkal, ábrákkal a boltok termékei mellett. Nagy könnyebbséget jelentenek ezek a tudatos magyar vásárlóknak, akik előnyben részesítik a hazai árucikkeket.

Civil szervezetek kezdeményezésére született meg az ötlet, hogy a reformkor híres politikusának, gróf Széchenyi Istvánnak a születésnapja, szeptember 21. legyen a magyar termék napja. Az ehhez a programhoz csatlakozók célja a petíció aláírásával az volt, hogy ösztönözzék a vásárlókat a magyar termelők, vállalkozók, kereskedők termékeinek vásárlására.

„Akit magyarnak teremtett az Úristen és nem fogja pártját nemzetének - nem derék ember”- ezt a gondolatot a legnagyobb magyar 200 évvel  ezelőtt fogalmazta meg, de a kijelentés a mai napig nem veszítette el az aktualitását.

Kinek és miért jó, ha nem a külföldi árucikkeket részesítjük előnyben, ha nem azokat emeljük le a boltok polcairól? Ezt a kérdést már 1844-ben is feltehették a korabeli emberek (persze jóval kisebb lehetőségek mellett), akik értesültek a reformkor másik nagy alakjának, Kossuth Lajosnak a felhívásáról. Kossuth terve szerint bárki (nemes és nemtelen) csatlakozhatott a Védegylethez, aki becsületszóra megfogadta, hogy hat évig csak magyarországi árut vásárol, csak magyar mesteremberekkel dolgoztat, és nem vesz olyan iparcikkeket, amelyekből belföldi is van. Sajnos a kezdeti lelkesedés hamar alábbhagyott, és a kereskedők egy része csalással próbálta eladni a külföldi árucikkeket: azokat hazai címkékkel látták el.

Jelen korszakunkban még nehezebb a dolgunk, hiszen külföldi áruk százaiból válogathatunk ízlésünknek, igényeinknek és pénztárcánknak függvényében. A sokszor rossz minőségű tucattermékek nemcsak egészségünket veszélyeztetik, hanem ellehetetlenítik termelőinket, kereskedőinket, kézműveseinket.

Persze mindenki tisztában van azzal, hogy nehéz a mindennapokban kizárólag magyar terméket vásároljunk. Számos áruféleséget nem tudunk itthonról beszerezni, helyben előállítani (bár biztos akadnak, akik ezzel az állítással szembe helyezkednek), ám azzal, hogy előnyben részesítjük a hazait a külföldivel szemben, segítjük a magyar gazdaság fejlődését, erősítjük a belső piacot, megakadályozzuk a vidék elnéptelenedését.

Összeszedtünk még néhány érvet, amely a hazai termékek mellett szólnak: ha helyben készült árut veszünk, a magyar embereknek biztosítunk közvetve munkát; az előállító határon belül adózik, ezzel a hazai költségvetéshez járul hozzá; a szállítási költség töredéke a külföldről importált termékéhez viszonyítva, és így kisebb a környezetszennyezés; az élelmiszerek frissebbek, mert a termőföldtől az asztalunkig sokkal kevesebb idő telik el;  a helyi alapanyagokból készült termékek összetétele könnyebben ellenőrizhető, a hazai szigorú minőségi szabályok betartására folyamatosan figyelnek a hatóságok; a  magyar termékgyártók könnyebben mérik fel a hazai fogyasztói igényeket, és így gyorsan tudnak igazodni az elvárásokhoz.

A magyarok nagy része nyitott arra, hogy belföldi árukat vegyen. Sajnos sokan vélik úgy, hogy az ismerős, régi márkák neve mögött magyar termékkel találkozik. Pedig ez téves gondolat, mert a legtöbb ilyen terméket gyártó cég már nem hazai tulajdonban van. Ezek az „álmagyar” áruk talán könnyeben felismerhetőek, ha megfogadtok néhány tanácsot. Vásároljatok magyar üzletekben saját logós termékeket; keressétek a vonalkódok alatti 599-es számot; menjetek a termelői piacokra, ahol jó kapcsolatot is ki tudtok alakítani a termelőkkel, és figyeljétek a jelzéseket! Ezek a piktogramok segítenek a döntésben:

A Covid járvány múlt- és jelenbéli időszakában sok termelő, gyártó került igen nehéz helyzetbe, ám ők bebizonyították, hogy képesek ellátni az országot jó minőségű áruval. Hogy ez továbbra is így legyen, ha máskor nem is, legalább ezen a napon válasszuk a piacokat, vásároljuk a kis- és őstermelők, a magyar kézművesek portékáit.!

Ha kettő közül kell választani, akkor- ahogy a kampány jelszava buzdított mindenkit -: Vedd a hazait, védd a hazait!

A Pénzmúzeum kiállításán megnézhetitek azokat a Magyar Nemzeti Bank által kiadott emlékérméket is, amelyek pl. a legnagyobb magyar tiszteletére készültek, vagy amelyek valamelyik hungarikumot mint nemzeti kincset idézik fel.

Pénzmúzeum

Magyar Nemzeti Bank

Pénzmúzeumért és Látogatóközpontért felelős osztály

Eiffel Palace Irodaház

1055 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78.

+3614282600

penzmuzeum@mnb.hu