Ön ezen az oldalon van:Június 21. - A zene ünnepnapja

Zene nélkül mit érek én?

zenevilágnapja_leader.jpg

A mai napon az északi félgömbön a leghosszabb a nappal és legrövidebb az éjszaka. Ehhez a naphoz sok ősi, mágikus szokás kapcsolódik, gondoljunk pl. a Szent Iván-éji tüzekre, tűzugrásra. De ez a varázslatos nap már a zene ünnepe is. 1982-ben Maurice Fleuret javasolta, hogy tegyük emlékezetessé, ünnepeljük együtt a csillagászati nyár beköszöntét, június 21-e szóljon a zenéről is.

A rádiós múlttal rendelkező francia zenetudós tervét többen támogatták, és még abban az évben, Párizsban felcsendült a jókedvű tömeg éneke, és több százan vették elő hangszereiket, muzsikáltak együtt. Az amatőr és profi zenészek vidám, kötetlen utcai zenélése meghódította egész kontinensünket: 1997-ben 12 európai ország Budapesten aláírta a Zene ünnepének chartáját. A nyár zenével való köszöntése napjainkra már világméretű hagyománnyá vált, több mint 100 országban rendezik meg. Az ingyenes rendezvényeken utcákon, tereken, parkokban jól megfér egymás mellett a komoly- és a könnyűzene minden válfaja, így a zenebarátok egész napon át különböző stílusú zenéket élvezhetnek, hallgathatnak.

Miért volt jelentős Fleuret ötlete?

Fleuret rámutatott arra, hogy a zene az egyetlen olyan párbeszédforma, amelyet minden ember megért, amely egységbe tudja forrasztani a megosztott emberiséget.

A tudományos meghatározás szerint a zene a hangok és a csend váltakozásának tudatosan elrendezett sorrendje, az egyik művészeti kifejezési forma. A XVIII. században élt francia tudós, filozófus, J.J. Rousseau (aki zeneszerzéssel is foglalkozott) egyszerűbben fogalmazta ezt meg: „A zene a hangok kombinálásának művészete a fül számára kellemes módon.”

Abban mindannyian megállapodhatunk, hogy a zene elválaszthatatlan része életünknek: megnyugtat vagy élénkít, felvidít, kikapcsol, érzelmeket, indulatokat kelt, gondolatokat ébreszt, segítségével kifejezhetjük, ami szavakkal elmondhatatlan.

A zene jótékonyan hat a kreativitásunkra, segíti a tanulást és az információk megjegyzését. Tudományos kutatások bizonyították, hogy a zenével párosított szavak sokkal könnyebben rögzülnek az agyunkban.

Közösségteremtő ereje sem elhanyagolható, együtt énekelni, zenélni jó.

Legyen a zene mindenkié!

Kodály Zoltán, a híres zenetudós, zenepedagógus, zeneszerző, népdalgyűjtő kulturális örökségét 2016-ban az UNESCO  szellemi kulturális örökségének részévé nyilvánították, és 2017 tavasza óta hungarikumaink közé tartozik.

Kodály zenepedagógusként nagy hangsúlyt helyezett a zenei nevelésre, felvetette az óvodai zeneoktatás ötletét, és nagyon fontosnak tartotta a karéneklést is. Állítása szerint mindenkinek a birtokában van a kóruszene „hangszere”, az emberi énekhang, amelynek legmeghatározóbb forrása a magyar népzenei hagyomány, a népdalok világa. Bartók Bélával rengeteg népdalt és népi gyermekjátékot gyűjtöttek, rendszereztek.

Kodály a zeneértés első lépcsőfokának a kottaolvasás elsajátítása tartotta, ezért az 1950-es években néhány általános iskolában bevezették a mindennapos énekórát. A gyermeki agy egészséges fejlődését nagy mértékben elősegíti a zene és a dalokhoz kapcsolódó tánc révén a mozgás; a muzsika bővíti a tanulók kulturális látókörét, és megtanítja őket a társakkal való szoros együttműködésre. Későbbi vizsgálatok igazolták, hogy az intenzív énekoktatásban részesülő gyerekek a tanulás szinte minden területén jobb eredményeket értek el, mint társaik.

Kodály zenepedagógiai koncepcióját, a Kodály-módszernek nevezett gyakorlatot a világ sok országában alkalmazzák az oktatásban, ezért méltón lehetünk rá büszkék.

Kodálynak a zenével kapcsolatos örök érvényű gondolata tökéletesen illik ehhez a naphoz: „Legyen a zene mindenkié”!  Június 21-e mellett a Yehudi Menuhin által javasolt és talán ismertebb Zene világnapja (október 1.) is erre a törekvésre hívja fel a figyelmet.  Fiatal és idős, spontán összeverődött vagy szervezett, lelkes zenész szórakoztatja június 21-én a hallgatóságot, és akinek van kedve, bátran be is kapcsolódhat a közös muzsikálásba, éneklésbe.

Ha jártunkban-keltünkben találkozunk a muzsikusokkal, élvezzük a produkciójukat, adjuk át magunkat a zene varázsának, és töltsön el jó érzéssel, hogy sok millióan szerte a nagyvilágban hasonlóképpen ünneplik a zenét.

Mindebből is látszik, hogy az érték nem csak az, amit pénzzel kifejezhetünk. Ha kíváncsiak vagytok más, pénzzel ugyancsak nem mérhető értékre, gyertek majd el hozzánk, a hamarosan megnyíló Pénzmúzeumba. Addig is hallgassatok zenét (egyébként sok dal szól a pénzről), muzsikáljatok a magatok vagy mások örömére!

Pénzmúzeum

Magyar Nemzeti Bank

Pénzmúzeumért és Látogatóközpontért felelős osztály

Eiffel Palace Irodaház

1055 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78.

+3614282600

penzmuzeum@mnb.hu