Ön ezen az oldalon van:Június 06. – Pedagógusnap

Június 06. – Pedagógusnap

pedagógisoknapja_leader.jpg

Június első vasárnapján ünnepeljük a pedagógusokat. A tanév vége felé közeledve megérdemlik a köszönetet azok, akik egész évben oktatásunkon fáradoznak. Óvodásként az óvó nénik/bácsik (hivatalos elnevezéssel óvodapedagógusok) törölték le könnyeinket, vigasztaltak, játszottak velünk, meséltek, énekeltek nekünk. Majd következtek az általános iskolás évek, amikor a tanító nénik/bácsik megalapozták a tudásunkat, majd középiskolás, később egyetemi tanáraink a különböző tantárgyak segítségével bővítették ismereteinket.

Tudtátok, hogy a pedagógus fogalom is az ókori görögökhöz kapcsolódik? Az összetett szó (paodagogos) jelentése gyerekkísérő. Ez az elnevezés onnan ered, hogy a tehetősebb családok gyermekeit külön rabszolgák kísérték az iskolába és onnan haza, vitték a tanszereiket (jóval kevesebbet és könnyebbet, mint a mai diákok). A rabszolga is részt vett az órákon, így az otthoni tanulásban is tudott segíteni.

Tanárnak lenni elhivatottságot jelent, és nagy felelősséggel jár. A jó tanár nemcsak leadja a tananyagot, hanem nevel is, példát mutat, alakítja, formálja a rá bízott nebulók gondolkodását, cselekedeteit.  Felkelti a diákjainak érdeklődését, tudást közvetít, eközben ő is folyamatosan megújítja ismereteit, sőt, nem szégyelli elfogadni a diáktól kapott tudást.

Munkájuk gyakran kihívásokkal teli, de annál több örömet is tartalmaz. Fáradozásaik gyümölcse esetleg csak évek, évtizedek után érik be.

Bizonyára minden diáknak volt olyan tanára, akire sok év elteltével is nagy szeretettel gondol vissza, aki miatt a diákévek felejthetetlenek maradtak, akinek az emléke elkíséri őt egész életében.

A koronavírus miatt bevezetett távoktatás a tavalyi és az idei tanévben mindenkit - tanárt, diákot és szülőt - egyaránt nagy próbatétel elé állított, és csak közös erőfeszítéssel lehetett megoldani a kialakult helyzetet.

A pedagógusnapot június első vasárnapján ünnepeljük, ezen a napon adják át a kimagasló oktatói-nevelői munka elismerésére szolgáló díjakat.

Az állami díjak névadói között szerepel a XVII. századi reformtanár, a Sárospatakon, Kolozsváron tanító Apáczai Csere János; a XIX. századból az első óvoda (az Angyalkert elnevezésű kisdedóvó)alapítója, Brunszvik Teréz; két vallás- és közoktatási miniszter, MTA elnök: Trefort Ágoston és Eötvös József; és a XX. században alkotó író, tanár Németh László.

A diákok azonban nemcsak ezen a napon mondhatnak köszönetet tanáraiknak. A tanév során egy-egy jó felelet, lelkiismeretesen elvégzett feladat, sikeres szereplés a versenyeken mind-mind örömöt okoz nekik is, jelzik, nem volt hiábavaló a munkájuk és diákjaik tehetsége mindig nagy büszkeséget jelent számukra.

Szerencsés helyzetben vannak azok a diákok, akik ismereteiket az iskolai alapoktatást kiegészítve pl. múzeumlátogatás során bővítik. A múzeumokban is tanulhattok, hiszen ott, elidőzve a régi korok tárgyai, képei előtt, megszólít a múlt, de betekinthettek a jövőbe is, és a múzeumpedagógusok segítségével tudással, élményekkel gazdagodhattok. Ha eljöttök a nemsokára megnyíló Pénzmúzeumba, akkor rácsodálkozhattok a pénz különös történetére: múltjára, jelenére és jövőjére. Addigis kövessetek minket az online térben és vegyetek részt versenyeinken, kvízeinken, ahol a tudásotok bővítése mellett értékes nyereményekkel is gazdagodhattok!

 

Pénzmúzeum

Magyar Nemzeti Bank

Pénzmúzeumért és Látogatóközpontért felelős osztály

Eiffel Palace Irodaház

1055 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78.

+3614282600

penzmuzeum@mnb.hu