Ön ezen az oldalon van:Jól jön a pénz a családalapításhoz: nagy siker a babaváró hitel

Jól jön a pénz a családalapításhoz – nagy siker a babaváró hitel

baba3mas.png

Tetszik vagy sem, el kell fogadnunk, hogy a családalapításnak nem csak romantikus, hanem anyagi feltételei is vannak – és sok olyan pár van, akiknél bár az előbbi feltétel adott, a második már kevésbé. Az ő indulásukhoz adhat óriási lendületet a babaváró hitel, mely állami kezességvállalás mellett biztosít nagy összegű, szabadon felhasználható forrást a gyermeket vállaló családoknak. A konstrukció a nyáron már az első születésnapját ünnepelte, így érdemes megnézni, mit hozott a „gólya”.

Miért lenne jó hitelfelvétellel kezdeni a családalapítást? – vetődhet fel sokakban a kérdés, és tegyük hozzá: jogosan. A 2008-2009-es globális pénzügyi válság következtében a túlfeszített és jellemzően devizahitellel rendelkező adósok nehéz helyzetbe kerültek, és ugyan egyre csökkenő számban, de több család még ma is viseli ennek terheit. Noha az óvatosság sokszorosan indokolt, érdemes tisztázni, hogy a mai fix kamatozású hiteltermékek és különösen a babaváró hitel semmilyen tulajdonságában nem hasonlítható az említett nehézségeket okozó devizahitelekhez. Ez a konstrukció sokkal inkább egy családtámogatási eszköz, mint hagyományos értelemben vett kölcsön – ráadásul, mind a gyermek születésével összefüggő kedvezmények, mind az esetleges visszafizetési probléma esetén a hitelezői kockázatot csökkentő állami kezesség kiszámíthatóságot és biztonságot jelentenek valamennyi félnek.

Segítség az induláshoz

A tavaly júliusban elindított babaváró hitel tehát egy állami hátterű konstrukció, mely kifejezetten a családalapítás előtt álló, vagy a család bővítését tervező fiatal pároknak nyújt jó kiindulási alapot. A kölcsön keretében maximum 10 millió forintot lehet igénybe venni – melynek visszafizetési feltételeit az állam a gyerekek számához kötötte. Röviden: ha már úton van, vagy öt éven belül megszületik az első gyermek, akkor a kölcsön kamatmentessé válik, valamint a törlesztés 3 évig szünetel. A második gyermek születésével az állam átvállalja a fennálló tőketartozás 30 százalékát, a harmadik után pedig a teljes összeget. Egy három gyermeket vállaló fiatal pár tehát gyakorlatilag 10 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz jut, amelyet belátásuk szerint, bármire fölhasználhatnak. Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a kölcsön célja a gyermekvállalás segítése, így, ha a párnak öt éven belül nem születik meg az első babája, a jogosulatlanul igénybe vett kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetniük, és a kölcsön onnantól a piaci hiteleknek megfelelő feltételekkel és kamatokkal ketyeg majd tovább.

Nézzük, mik a tapasztalatok az első év tükrében! A Magyar Nemzeti Bank igazgatója, Nagy Tamás a Popovics Talks című podcast adásában kiemelte: a nyár elejéig nagyjából 100 ezren igényelték a hitelt, és ebből mintegy 78 ezer esetben már a szerződés is létrejött. A konstrukció népszerűségét jól érzékelteti, hogy a babaváró kölcsön keretében augusztus elejéig összesen mintegy 800 milliárd forintot helyeztek ki a bankok – ami megközelítőleg a teljes lakossági hitelállomány 10 százalékának felel meg. Sőt, a jegybank várakozása szerint szeptember végére az állomány akár a 900 milliárd forintot is elérheti.

Mivel szabad felhasználású kölcsönről van szó, a hitelcélokról nem áll rendelkezésre közvetlen információ, a jegybanki vezető ugyanakkor beszámolt róla, hogy az MNB egy nyáron indított felmérés alapján meg tudta becsülni, mire használják a hiteligénylők a forrást. A mintegy 7600 válaszadó visszajelzései szerint az első helyen a lakásvásárlás, a másodikon a felújítás, a harmadikon pedig a hitelkiváltás áll, s ezeket követi a gépjárművásárlás, befektetés, illetve egyéb fogyasztási célok. Érdekes észrevétele volt a kutatásnak, hogy utóbbi felhasználási módok – tehát az autóvásárlás vagy más típusú fogyasztás – a járvány kitörése óta még inkább vesztett a jelentőségéből, ami a hiteligénylők óvatosságára és pénzügyi tudatosságára utal.

Nagyon várjuk a babákat

Bár nem ez az elsődleges szempont a gyermeket vállaló szülők életében, nem árt tudni, hogy a babaváró hitel távlati célja a magyarországi népességcsökkenés megállítása és a demográfiai fordulat megvalósulásának támogatása. Ez a törekvés elsősorban azért fontos, mert az 1980-as évek elejéhez képest jelentősen csökkent a születésszám, így nem tudja ellensúlyozni a halálozások éves számát – ami a népesség fogyásához vezet. A népesség létszámcsökkenését a társadalom idősödése kíséri, ami az idősebb generációk munkaképes korúakhoz képesti arányának emelkedését eredményezi.

A népességcsökkenés megállításához és megfordításához természetesen több szempontot is figyelembe kell venni, de az egyik legfontosabb mutató az élveszületések száma, mely 2019-ben egészen pontosan 89 193 volt. Kreiszné Hudák Emese, a Magyar Nemzeti Bank szakértője egy májusi cikkben úgy számolt: ha a születésszám 2030-ig eléri a 110 ezret, azzal a termékenységi ráta – vagyis az a mutató, ami jelzi, hogy egy magyar nő változatlan körülmények között átlagosan hány gyermeket hozna világra – 2,1-re emelkedne, és az érték tartós fennmaradása esetén a népességszám lassú növekedésnek indulhatna. Természetesen távol vagyunk még attól, hogy hosszú távú következtetéseket vonjunk le, de több más családbarát intézkedés mellett, nyilvánvalóan a babaváró hitel is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a születésszám 2019 decembere óta emelkedik. Az élveszületések száma 2019 decembere óta minden egyes hónapban magasabb volt, mint a megelőző év azonos hónapjában, és 2020 első nyolc hónapjában 2734 újszülöttel több született hazánkban, mint 2019 azonos időszaka során.

Pénzmúzeum

Magyar Nemzeti Bank

Pénzmúzeumért és Látogatóközpontért felelős osztály

Eiffel Palace Irodaház

1055 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78.

+3614282600

penzmuzeum@mnb.hu