Ön ezen az oldalon van:Forradalmi újítás az Azonnali Fizetés

Forradalmi újítás az Azonnali Fizetés

azonnali fizetés cikk.png

Bár ritkán gondolunk rá így, magának a pénz használatának is ára van. Minél kevesebbet kell költeni a fizetőeszköz forgalomban tartására , pénzrendszerünk annál hatékonyabb. Pár hónapja, az azonnali fizetés bevezetésével hirtelen nagyot léptünk előre ezen a téren, hiszen az új modell nem csak nagyságrendekkel gördülékenyebb, mint a korábbi, de egyidejűleg óriásit lendít az elektronikus fizetés hazai népszerűségén is.

A statisztikák szerint az elmúlt hét évben megduplázódott itthon az elektronikus fizetések száma – és az arány évről évre javul. Miért fontos ez? Bár Magyarországon még mindig magas a készpénzhasználók száma, az elektronikus fizetési lehetőségek terjedésével egyre közelebb jutunk a nyugat-európai és skandináv országok pénzügyi rendszerének hatékonyságához. Márpedig ez a cél mindenképpen kívánatos, a digitális pénz ugyanis gyorsabb, egyszerűbb és – nem utolsó sorban – olcsóbb, mint a készpénz.

Az elektronikus pénzrendszer népszerűsége és hatékonysága nagymértékben összefügg azzal, hogy az egyes tranzakciók mennyi idő alatt zajlanak le, vagyis hogy a kifizetés kezdeményezése után mennyi időre van szükség az összeg megérkezéséhez. Ez az „átfutási idő” sok tényezőtől függ, hiszen a pénzügyi folyamatok lebonyolítása nagyfokú biztonságot igényel. A tranzakció tényleges végrehajtását a bankok idén március 2. előtt akár órákon át is nyújthatták, ráadásul átutalásra csak banki munkaidőben, tehát hétköznap reggel nyolc és délután 17 óra között kerülhetett sor.

Hogy mi történt március 2-án? A Magyar Nemzeti Bank kezdeményezésére elindult az Azonnali Fizetésnek nevezett új működési modell, mely jelentős mértékben felgyorsítja az átutalásokat, és ezzel – nem mellesleg – jókora lökést ad az elektronikus pénzrendszer terjedésének. Nem túlzás azt mondani, hogy az új modell forradalmi változásokat hoz a digitális pénzforgalomban, hiszen az átutalások ennek köszönhetően a hét bármely napján, napi 24 órában megvalósulnak – mégpedig öt másodpercen belül. Az elektronikus fizetés teljes lebonyolítása tehát nagyjából annyi időt vesz igénybe, mint elküldeni egy e-mailt vagy sms-t. Utóbbi analógia azért is találó, mert az új rendszer nem csak gyorsabb, mint a régi, de történetesen sokkal egyszerűbb is: bonyolult számlaszámok helyett indíthatunk átutalást akár úgynevezett másodlagos azonosító használatával, e-mail-címre vagy telefonszámra is.

Az Azonnali Fizetés elindulása a kézzelfogható, „felhasználói” előnyök mellett más, inkább a rendszer üzemeltetése szempontjából fontos pozitívumokkal is jár. Ezek közül talán a legfontosabb az, hogy a március 2. óta működő modell új szolgáltatók előtt is megnyitja a tranzakciók végrehajtására, technikai lebonyolítására vonatkozó piacot. Míg korábban csak az átutalásban érintett bankok saját rendszereit lehetett használni a kifizetések végrehajtására, most már az átutalásokra épülő szolgáltatások – például mobilfizetési vagy számlafizetési megoldások – terén bármilyen technológiai cég sikerrel részt vehet ebben – amennyiben jobb, olcsóbb, hatékonyabb szolgáltatást tud biztosítani.

A több éves előkészítést és tesztelést követően élesbe állított rendszer már az első pár hónap után bizonyította, hogy a bevezetése iránt komoly társadalmi igény mutatkozott. Az új infrastruktúrán keresztül három hónap alatt több mint 30 millió átutalás zajlott le, és ezek túlnyomó többsége, mintegy 92 százaléka még a hivatalosan vállalt 5 másodpercnél is gyorsabban, mindössze 2 másodperc alatt teljesült. Az átutalások harmadát az ügyfelek a korábbi banki üzemidőn kívül, éjszaka és hétvégén indították. A kezdeti sikerekre és pozitív visszajelzésekre alapozva a hazai bankok számos további, az azonnali fizetésre épülő fejlesztést indítottak, így például hamarosan több intézménynél elérhető lesz a fizetési kérelmek küldésének és fogadásának lehetősége, illetve több bank is tervezi, hogy mobilalkalmazását képessé teszi QR-kódok beolvasására és megjelenítésére – ezzel tovább egyszerűsítve az átutalások lebonyolításának folyamatát.

Pénzmúzeum

Magyar Nemzeti Bank

Pénzmúzeumért és Látogatóközpontért felelős osztály

Eiffel Palace Irodaház

1055 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78.

+3614282600

penzmuzeum@mnb.hu