Ön ezen az oldalon van:Augusztus 12. – Fiatalok világnapja

Augusztus 12. – Fiatalok világnapja

fiatalok_leader.jpg

1999 óta az ENSZ Közgyűlésének határozata szerint augusztus 12. a Fiatalok Világnapja. A világszervezet azért tartotta fontosnak, hogy létrehozza a fiatalok világnapját, mert a II. világháború utáni folyamatos javulás a 90-es években megtorpant, és a fiatalok helyzete sok helyütt egyre nehezebbé vált. Növekedett körükben a munkanélküliség, megnehezedtek a lakáshoz jutás feltételei, súlyos gondot okozott az önálló életvitel megkezdése. Mivel ezek alapvetően gazdasági, pénzügyi természetű problémák, így természetes, hogy a Magyar Nemzeti Bank is kiemelt figyelmet fordít a fiatalok helyzetére.

A Magyar Nemzeti Bank közel száz éve őrködik az árstabilitás, a pénz értékállósága fölött. Ezzel a tevékenységével nagyban hozzájárul a magyar társadalom jólétéhez és jóllétéhez, legyenek a társadalom tagja idősebbek vagy fiatalabbak.

Az elmúlt száz évben az árstabilitás érdekében bevetett fegyverek igen csak megváltoztak. A hagyományos jegybanki eszközök mellett egyre nagyobb szerepet kaptak és kapnak a nem konvencionális, újszerű megoldások, valamint egyre hangsúlyosabbá vált a fenntarthatóság problémaköre.

A laikus fogyasztókkal való kapcsolat elmélyítése is központi kérdéssé vált. Amikor a kibertérnek köszönhetően már nem csak a szakemberek, hanem bárki, legyen befektető vagy hitelt felvevő, bármikor jelen lehet a pénz és tőkepiacon, akkor a pénzügyi folyamatok ismerete, megértése nélkülözhetetlen eleme a pénzügyi stabilitásnak.

A pénzügyi kultúra fejlesztése a Magyar Nemzeti Bank alapító okiratban lefektetett feladata. Ezért vállalt az MNB úttörő szerepet a Pénziránytű Alapítvány létrehozásában, és ezt a célt szolgálta korábban a szélesebb közönség körében igen népszerű látogatóközpont, amely az idők során úgy vált egyre szűkebbé, ahogy az érdeklődés nőtt iránta.

Ezen küldetés megvalósításának egyik újabb mérföldköve a 2022 tavaszán megnyíló Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont (röviden: Pénzmúzeum) létrehozása. Az MNB által alapított – ingyenesen látogatható – intézmény interaktív tudásközpontként vezeti be látogatóit a pénzügyek világába és élményalapon fejleszti a pénzügyi kultúrát.

A Pénzmúzeumnak a Buda Palota (egykori Posta Palota) épülete ad otthont, amely Budapest egyik legforgalmasabb tömegközlekedési csomópontja – a Széll Kálmán tér – közvetlen közelében áll. A múzeum az épület középső részében kap helyet, míg a további területeken az MNB Felügyelet irodái helyezkednek el.

A XXI. századi követelményeknek mindenben eleget tevő Pénzmúzeum új alapokra helyezheti az MNB közönségkapcsolatait. A múzeum a pénzfunkciókon keresztül mutatja be a közönségnek a pénz történetét, ismerteti meg a látogatókkal napjaink pénzügyi folyamatait. Az iskolás fiatalokat lenyűgözhetik a látványos installációk, de akik el szeretnének mélyülni például a numizmatika vagy a tőzsde mélyebb, szakmai rejtelmeiben, nekik sem lesz hiányérzetük.

Az élménytérbe lépő látogató életközeli, gyakorlati példákon keresztül, interaktív módon fedezheti fel a gazdasági-pénzügyi folyamatok működését, a pénzhasználat alapszabályait, és megismerheti az MNB tevékenységét. A Pénzmúzeum hiteles szakmai tudást ad át könnyen befogadható módon, egyszerű nyelvezettel, egyedi vizuális karakterrel, korszerű digitális technológiai környezetben. Cél, hogy a látogató egyrészt tudatosabb pénzhasználóként hagyja el a kiállítást, másrészt azzal a tudással távozzon, hogy a magyar gazdaság működésének, stabilitásának fontos tartópillére a Magyar Nemzeti Bank.

A Pénzmúzeum szakmai, tematikus anyagai ugyanis egyértelműen reflektálnak a Magyar Nemzeti Bank céljaira, feladatkörére. Mind az öt tematikus egységben – a pénz mint kincsképző, a pénz mint forgalmi eszköz, a pénz mint fizetési eszköz, a pénz mint értékmérő és a pénz mint világpénz – külön, önálló teret kap a kapcsolódó jegybanki és speciálisan az MNB-re jellemző tevékenység. A fizikai Pénzmúzeum tudástárát egészíti ki a virtuális pénzmúzeum honlapja, amely már most is számtalan eszközzel szolgálja a pénzügyi ismeretterjesztést, legyen szó podcastről, játékról, versenyről.

Miért érdemes eljönni hozzánk, a Pénzmúzeumba? Bár a múzeumról általában a múlt jut az eszünkbe, ez a múzeum a jelent, de még inkább a jövőt szolgálja. Megszámlálhatatlanul sok kis ajtón léphetsz be a pénz világába, ahol érthetővé válnak azok a jelenségek, folyamatok, amelyekről talán eddig is tudtál, de a működése esetleg rejtély volt számodra. Ezzel a tudással felvértezve nemcsak a pénzügyi-piaci versenyben vagy esélyesebb, de muníciót kapsz ahhoz is, hogy aktívan járulhass hozzá a fenntartható fejlődéshez, a zöld gazdaság működéséhez.

Pénzmúzeum

Magyar Nemzeti Bank

Pénzmúzeumért és Látogatóközpontért felelős osztály

Eiffel Palace Irodaház

1055 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78.

+3614282600

penzmuzeum@mnb.hu