Ön ezen az oldalon van:Az Európai Központi Bank 2024-ig újratervezi az euró bankjegyeket

Az Európai Központi Bank 2024-ig újratervezi az euró bankjegyeket

Az Európai Központi Bank (EKB) az euróövezet tagországai által delegált szakértők részvételével, várhatóan 2024-ig újratervezi az euró bankjegysorozatok megjelenését. A fizetőeszközök megújítása során az EKB a fizetőeszközök végső felhasználói, vagyis az európai polgárok véleményét is kikéri majd.

Az Európai Központi Bank az eurobankjegyek újratervezésére készül, s ebben nagymértékben támaszkodik az európai polgárok részvételére. Az új látványtervekről várhatóan 2024-ben születik végleges döntés.

A bankjegyek újratervezésének folyamata fókuszcsoportok létrehozásával kezdődött meg – melyek feladata az euróövezetben élők véleményének összegyűjtése a jövőbeli euróbankjegyek lehetséges témáiról. A tanácsadó csoport tagjait az EKB nevezte ki az euróövezet nemzeti jegybankjainak javaslatai alapján, így a testületbe különböző szakterületek képviselői – például történészek, természet- és társadalomtudósok, illetve a képzőművészet- vagy a technológia szakértői – kerültek. A csoport feladata, hogy az állampolgári részvétellel meghatározott témákból egy szűkített listát készítsen, s azt beterjessze az EKB kormányzótanácsának. A jelenleg is forgalomban lévő euróbankjegyek arculata egyébként a „korok és stílusok” témájára épül, és különböző építészeti stílusokban készült boltívek, kapuk és hidak jelennek meg rajta.

ekb-img.jpg

„Az euróbankjegyek velünk maradnak. Kézzelfogható és látványos jelképei annak, hogy Európában egy közösséget alkotunk, különösen válság idején, ráadásul ma is komoly kereslet van rájuk” – mondta Christine Lagarde, az EKB elnöke. „Húsz év elteltével itt az ideje, hogy felülvizsgáljuk bankjegyeink megjelenését, hogy a különböző életkorú és hátterű európaiak számára egyaránt azonosulási pontokat kínálhasson.”

Miután a tanácsadó csoport összeállította a javaslatait, a szűkített listára került témák alapján az EKB tervpályázatot hirdet, melyet követően ismét konzultál a nyilvánossággal. A végső döntést a folyamat során kapott visszajelzések alapján a kormányzótanács hozza majd meg.

A bankjegyek megújításába az EKB többek között azért vágott bele, mert a bank kormányzótanácsa kötelezettséget vállalat arra vonatkozóan, hogy innovatív és biztonságos fizetőeszközöket biztosít az európaiak számára, melyekhez a polgárok kapcsolódni, kötődni tudnak. Az euróövezet fogyasztóinak fizetési szokásairól szóló legfrissebb tanulmány (SPACE) kimutatta, hogy 2019-ben továbbra is a készpénz volt a legnépszerűbb fizetési mód a lakosság körében. Bár a járvány ideje alatt növekedett a készpénz nélküli fizetések száma, ezzel egyidejűleg a készpénz iránti kereslet is emelkedett – elsősorban annak értéktartó képessége miatt. Épp ezért az eurórendszer – a Cash 2030 stratégia részeként – konkrét lépéseket tesz annak érdekében, hogy továbbra is biztosítsa a készpénz elérhetőségét és fizetőeszközként való használatát – a digitális euró esetleges bevezetését követően is.

„Olyan euróbankjegyeket szeretnénk kifejleszteni, amelyekkel az európai polgárok azonosulni tudnak, és amelyeket büszkén használnak majd” – mondta Fabio Panetta, az EKB Igazgatóságának tagja. „A bankjegyek újratervezésének folyamata párhuzamosan zajlik majd a digitális euró bevezetésének előkészítésével. Mindkét projektünkkel azt a vállalásunkat teljesítjük, hogy biztonságos pénzt biztosítsunk az európaiaknak.”

A tervezési folyamat lezárása után a kormányzótanács fogja engedélyezni az új bankjegyek gyártását, és szintén ez a testület dönt majd a lehetséges kibocsátási időpontokról is.

Pénzmúzeum

Magyar Nemzeti Bank

Pénzmúzeumért és Látogatóközpontért felelős osztály

Eiffel Palace Irodaház

1055 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78.

+3614282600

penzmuzeum@mnb.hu