Ön ezen az oldalon van:Éjszaka a múzeumban

Éjszaka a múzeumban

múzeumok éjszakája_leader.jpg

A címmel és a cikkel nem a 4 részes, a New York-i Természettudományi Múzeumban játszódó akcióvígjátéknak szeretnénk reklámot csinálni, hanem egy várva várt eseményre hívjuk fel a figyelmet.

Az idén 18. alkalommal rendezik meg országszerte a Múzeumok Éjszakáját. Tavaly a világjárvány miatt elmaradt ez a nagy sikerű kulturális fesztivál, de 2021-ben június 26-án, a Szent Iván-éjhez legközelebb eső szombaton több mint 250 intézmény újra színes programokkal várja látogatóit.

Francia példa nyomán, 2003-ban indult útjára hazánkban a rendezvénysorozat, amelyben a kulturális intézmények a hivatalos nyitvatartási időn túl is szélesre tárt kapuval várják az érdeklődőket. Az idei Múzeumok Éjszakája rendhagyó, hiszen a világjárvány miatti bezárás után ez az első országos méretű kulturális esemény.

A család minden tagja változatos, szórakoztató, tartalmas kínálatból választhat naplemente után: lesznek különleges tárlatvezetések, koncertek, interaktív események, kiállítás megnyitók, filmvetítések, felolvasóestek, könyvbemutatók, izgalmas gyermekprogramok, kézműves foglalkozások és sok-sok meglepetés. A múzeumszerető közönség találkozhat a múlttal, a jövővel, végre élőben megcsodálhatja a műalkotásokat, az ódon épületek hűsében elmerenghet egy-egy festmény, szobor előtt, kipróbálhat technika vívmányokat, rácsodálkozhat a természet csodáira, részt vehet kastély-, park- és vártúrán, kipróbálhatja, vajon sikerül-e kiszabadulnia a vártömlöcből, és még folytathatnánk a sort.

A hosszúra nyúlt kényszerszünet sokak életében fordulópontot jelentett a magánéletben, a munkában egyaránt. Ez alól a kultúra sem jelent kivételt: a múzeumok is kénytelenek voltak megújulni, változni, az online, virtuális térbe költözni. Ezért is gondolták úgy a főszervezők, hogy az idei év központi gondolata a „fordulópont” legyen. Ennek jegyében a legtöbb résztvevő intézmény e köré a hívószó köré szervezte kínálatát.

Az előző évekhez hasonlóan az összes, programban részt vevő intézmény karszalag- belépőjegyekkel látogatható. Miközben élvezzük a nyáresti kikapcsolódást, vigyázzunk egymásra, és tartsuk be a járványügyi rendelkezéseket!

A Pénzmúzeum sajnos az idén még nem lesz jelen ezen az éjszakán, de a szellemi és tárgyi örökségünk értékmentését, értékőrzését, értékteremtését már most is feladatának tekinti. A következő évben már mi is csatlakozunk a Múzeumok Éjszakájához, és akkor bevezetünk titeket a pénz sokszor átláthatatlannak tűnő, de megismerhető, csodálatos világába. Addig is várunk benneteket a hamarosan nyitó Pénzmúzeumban.

Pénzmúzeum

Magyar Nemzeti Bank

Pénzmúzeumért és Látogatóközpontért felelős osztály

Eiffel Palace Irodaház

1055 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78.

+3614282600

penzmuzeum@mnb.hu