Ön ezen az oldalon van:Digitálisan is hatékonnyá tehető a pénzügyi nevelés

Digitálisan is hatékonnyá tehető a pénzügyi nevelés

digitalis-penzugyi-w.png

A Pénziránytű Alapítvány is segít szembenézni a digitális munkarend kihívásaival. A márciusi digitális oktatási rendre való áttérés következtében a pedagógusok kénytelenek voltak napok alatt kiépíteni, vagy kibővíteni IKT (infokommunikációs technológiai) eszköztárukat, melyek használata nemcsak a vírushelyzet miatt, hanem a felnövekvő Z és Alfa generációk hatékony oktatása miatt is egyre fontosabb feladattá válik.

A Pénziránytű Alapítvány már 2017 óta szervez olyan pedagógus továbbképzéseket, melyek célja, hogy a tanárok aktívan használják a digitális oktatási felületeket, s bővüljön IKT eszköztáruk. A Digitális Nyári Akadémiákon 30 órás képzések keretében a mindennapi oktató munkába beépíthető alkalmazások segítségével tehették Z generáció kompatibilissé a tanulás folyamatát az innovációra nyitott pedagógusok. A digitális tanrend, s ezzel az oktatás hirtelen jött, nagyon gyors átalakulása után ez a tudás pedig megkerülhetetlenné vált. Nem csoda, hogy az Alapítvány idén nyári képzéseit még a korábbinál is nagyobb érdeklődés övezte, így a szokásos egy helyett a nyáron három alkalommal került sor - immár az online térben - a rendkívül hasznos, informatív, intenzív képzésre. A hatalmas igény kielégítésére pedig az Alapítvány további 20 órás, online képzési alkalmakat is meghirdet, így az ősz folyamán is lehetőséget kapnak a pedagógusok, hogy digitális kompetenciáikat fejlesszék.A képzéseken általános- és középiskolai tanárok is részt vehetnek, s a digitális eszközök alkalmazásán túlmenően pedagógiai, módszertani és a mindennapi pénzügyi kérdésekkel kapcsolatos témák is terítékre kerülnek. A képzéssorozat feladatai és témái segítenek abban is, hogy a tudásuk segítségével a tanárok saját óráikat élvezetesebbé, változatosabbá tegyék, ráhangolódjanak a 2021-es PÉNZ7 családi költségvetés témáira, egyúttal a mindennapi pénzügyek segítségével a hétköznapi, gyakorlati életre is felkészíthessék tanítványaikat.

Miért is fontos a digitális eszközök alkalmazása az oktatásban és a pénzügyi nevelésben?


A digitális eszközök nem csodaszerek, de segítenek változatosabbá tenni és a fiatalok világához közelebb hozni a tantárgyakat és a tudást. Az online eszközök támogatják a differenciált oktatást is, hiszen az elmúlt tanév megmutatta, hogy a gyerekek egy része jobban képes teljesíteni a digitális tanulási térben. A pénzügyi nevelés pedig ma már szinte elképzelhetetlen az online világ ismerete nélkül, hiszen az az internet nemcsak az oktatást, hanem pénzügyeink intézését is áthatja. Már régen eljárt az idő a papíralapú csekkek és banki sorbanállás felett. Ma már szinte minden pénzügyi tranzakciót online is intézhetünk, nemcsak fizethetünk, de számlát is személyes jelenlét nélkül nyithatunk, sőt már a hitelfelvételhez, a befektetéshez vagy a megtakarítások közötti választáshoz is tökéletesen elég egy laptop vagy egy okostelefon. A digitális eszközök biztonságos, és biztos használata azonban nemcsak lehetőség, de kihívás is, s ebben a munkában az iskola szerepe is meghatározó.

A Pénziránytű Alapítvány tartalmai, tankönyvei, képzései, játékai, mobilapplikációi és e-learning portálja is ingyenesen, online elérhető valamennyi pedagógus, diák és szülő számára. Érdemes szétnézni az Alapítvány honlapján, figyelni Facebook oldalukat és YouTube csatornájukat, ahol folyamatosan bővülő tartalmakkal, programokkal és lehetőségekkel találkozhatnak a pénzügyek, a pénzügyi nevelés és a modern, digitális tudásátadás iránt elkötelezett érdeklődők.

Pénzmúzeum

Magyar Nemzeti Bank

Pénzmúzeumért és Látogatóközpontért felelős osztály

Eiffel Palace Irodaház

1055 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78.

+3614282600

penzmuzeum@mnb.hu