Ön ezen az oldalon van:Augusztus 26. - A kutyák világnapja

Augusztus 26. - A kutyák világnapja

kutyák_leader.png

A kutya az ember legrégebbi és leghűségesebb barátja. Rendszertani nevéből (Canis lupus familiaris) megtudhatjuk, hogy a kutya őse a szürke farkas volt (annak mára már kihalt alfaja), a családhoz tartozását pedig a familiaris jelző bizonyítja.

Mi, magyarok is nagyra becsüljük ezeket a négylábúakat. Ennek egyik bizonyítéka, hogy 2017 óta a magyar pásztor – és vadászkutyák gyűjtőfogalom (benne 9 kutyafajtával) a Hungarikumok közé került.

A Magyar Nemzeti Bank 2019-ben kezdte el a magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat bemutató sorozatának kibocsátását. A sorozat célja, hogy széles körben ismertté váljanak ezek, a nemzeti kincseink közé tartozó állatok. 

Két emlékérmét már magukénak tudhatnak a gyűjtők, az idén az Állatok világnapjára tervezik a harmadik darab megjelenését, és – hadd áruljunk el egy titkot – jövőre a negyedik taggal, a mudival bővül a sorozat.

Az első évben a magyar vizsla megnevezésű, színesfémből készült, 2000 Ft névértékű érmét adták ki az Országos Vadásznap keretében. Az emlékérme képein mind a rövidszőrű, mind a drótszőrű fajta szerepel.

vizsla.png

Történelmi forrásaink közül a vizsla képe már a Képes krónikában is feltűnik abban a jelenetben, amikor Hunor és Magor találkozik a csodaszarvassal.

A vizslákat a kutyavilág arisztokratáinak mondják, az összes vadászkutyai feladatot képesek egyedül ellátni. Kiváló szaglássukkal felkutatják a zsákmányt, majd jelzik annak hollétét; a meglőtt állatot - elsősorban az apróvadat - akár vízen, akár szárazföldön megkeresik, és a gazdájukhoz viszik; kiválóan alkalmasak a sebzett, elmenekült nagyobb vadak megkeresésére is.

A rövidszőrű vizsla a család kedvence is, mindenkivel szívesen játszik, legyen az gyerek, felnőtt, barát vagy éppen rossz szándékkal jövő ember. Kajlasága, virgoncsága miatt házőrzésre nem alkalmas. Ha mozgalmas, aktív életre vágytok, jó társatok lehet ebben a vizsla, hiszen mozgásigénye nagy. Könnyen tanítható, akár a labdajátékokba is bevonhatjuk. Ha szerető gazdija van, akkor érte bármit megtesz ez a nagyon intelligens, jóindulatú kutyafaj.

Szakállas szaglektornak, drótosnak is nevezik a drótszőrű vizslát, amely védett és veszélyeztetett fajta. Az előző tulajdonságokon túl jellemző rá a higgadtság, ami miatt tűzfészekkutató és mentőkutyaként is alkalmazzák.

A sorozat második tagjaként 2020-ban, az állatok világnapján került kiadásra a szintén 2000 Ft névértékű színesfém emlékérme. Ennek „névadója” a komondor.

puli.png

Hazánk területére a honfoglaló magyarokkal érkezett, elsődleges feladata a vagyon jelentő nyáj őrzése, terelése volt. Megjelenésével a bátorságot, a rettenthetetlenséget, a tekintélyt testesíti meg, vastag szőrzete a sérülésektől is óvja.  Az istállózó állattartás térnyerésével szerepük az elmúlt századokban csökkent, hiszen sokkal kevesebb lett a feladatuk: már nem kell a pusztákon megvédeniük a ragadozóktól a rájuk bízott állatokat. Ám lehet, hogy régi szerepköre újra visszatér? Hazánkban is – sajnos vagy szerencsére? – egyre nagyobb számban jelennek meg újra a farkasok, hiúzok, a Toldiból is megismert réti farkasok (más elnevezéssel :aranysakál, toportyán), ezért újra szükség lehet a komondorokra. Nyájterelő feladatait inkább a kisebb testű társai vették át: a még meglévő, szilaj állattartásnál a pumi, a puli és a mudi segédkezik a pásztoroknak.

Reméljük, hogy a következő években velük is találkozhatunk az emlékérméken, csakúgy mint a kuvasszal és az erdélyi kopóval.

Az idén kerül kibocsátásra a sorozat harmadik tagja, amely a magyar agár tiszteletére készült. Az érme az előzőekhez hasonlóan 2000 Ft névértékű, színesfém érme lesz, és várhatóan október elejétől vásárolható meg az érdeklődők számára már ismert helyen.

Az évezredes együttélés során a kutya sok feladatban segítette és segíti ma is az emberek munkáját, életét. Ezekből a tevékenységekből alakult ki a kutyafajták feladat szerinti csoportosítása. Az előzőekben említett vadász- és pásztorkutyákon kívül ismertek még a terápiás kutyák, amelyek a kutya és ember közötti kapcsolat gyógyító erejét használva bevethetőek a pszichiátriai betegek gyógyításába, a gyerekek korai fejlesztésébe, és az idősotthonok lakói is szívesen látják őket.

Rendőr/nyomozókutyáink közül Kántor a legismertebb. Róla filmsorozatot is forgattak, kitömött testét a Rendőrség-történeti Múzeumban őrzik.

Világhírű kereső- és mentőkutyáink (köztük Mancs) a világ minden táján többször bebizonyították, hogy a természeti katasztrófák utáni keresésben, mentésben az élen járnak. Nem véletlen, hogy a mai, kutyák világnapja mellett nekik egy külön napot szentelnek: április utolsó vasárnapján őket ünnepeljük.

A kutyák világnapján kiemelten foglalkozunk négylábú barátainkkal, segítőinkkel, „munkatársunkkal”. Szerte a világon feléjük fordul a figyelem – becsüljük meg őket, bánjunk velük emberségesen!

Pénzmúzeum

Magyar Nemzeti Bank

Pénzmúzeumért és Látogatóközpontért felelős osztály

Eiffel Palace Irodaház

1055 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78.

+3614282600

penzmuzeum@mnb.hu