/
/
/
Szabi a pék: Idesüss! A pékárúk forradalmáról a kovászolás rocksztárját kérdezzük
Szabi a pék: Idesüss! A pékárúk forradalmáról a kovászolás rocksztárját kérdezzük
2024. November 13.
Szabi, a pék sikeres üzletember, aki több mint 30 éve űzi a pékmesterséget, ma pedig csaknem 100 embernek ad munkát. Tudását a pékárukról nem tartja meg magának. A Covid alatt online videói segítségével megtanította kovásszal dolgozni az ország erre fogékony részét. Azt mondja, ma már nem az a kérdés, hogy BL80-as lisztből tudunk-e készíteni egy jó kovászos kenyeret. A kérdés az, tudunk-e még sütni mellette valami mást, illetve az, hogy amit sütünk, kellően egészséges-e. A jó hír ugyanis az, hogy a lakosság elindult a minőségkeresés irányába. Ahhoz viszont, hogy a kenyér egészségesebb legyen, vissza kell kanyarodnunk a régi búzákhoz, a tönkéhez, az alakorhoz. Ezek sár dagasztására alkalmas alapanyagok. Minimális a gluténtartalmuk, emiatt lapos lesz a belőlük készült tészta, hiszen nem tud kialakulni a háló, emellett tömör bélzetet kapunk, viszont extrém finom ízeket produkálnak, és ezt a vevők is értékelik. Szabival a sárdagasztás mellett szót ejtünk üzletről, termékfejlesztésről, pizzaforradalomról. Megvitatjuk, lehet-e az egészséges életmódnak része a kenyérfogyasztás, egyúttal rendbe tesszük azt a nemrégiben parázs vitát kirobbantó témát, hogy mennyit lehet elkérni egy luxus pékáruért, és egyáltalán mi, az, hogy luxustermék a pékáruk piacán.