/
/
/
Újabb kiállítás tiszteleg a jegybank előtt

Újabb kiállítás tiszteleg a jegybank előtt

2024. június 17.
kallay_1

A Kossuth-bankótól a forintig címmel nyílik tárlat a nyíregyházi Kállay Gyűjteményben, ahol 100 év fizetőeszközei mutatkoznak be az MNB 100 éves évfordulóján.

2024. június 14., Nyíregyháza: Az időszaki kiállítás nemcsak az MNB megalapítása óta kiadott fizetőeszközöket mutatja be, hanem az azt megelőző korszakok fém- és papírpénzeit is prezentálja az 1848-49-es forradalom és szabadságharc Kossuth-bankóitól kezdve az osztrák-magyar forinton és koronán át a pengőig. A sort az 1946-ban bevezetett forint folytatja, ezáltal adva történelmi ívet 100 év fizetőeszközeinek. A kiállítás megvalósulását 158 tárggyal segítette a Pénzmúzeum.

A Kállay Gyűjteménynek otthont adó Kállay házat az a dr. Kállay Rudolf kórházigazgató építette, akinek a fia Kállay Tibor, a Bethlen-kormány pénzügyminisztere volt. Az ő regnálása alatt készítették elő a Magyar Nemzeti Bank 1924-es létrehozását, s mivel idén májusban volt 100 éves az MNB, az időszaki kiállítás a centenárium előtt tisztelgés, egyúttal főhajtás Kállay Tibor pénzügyminiszter személye, illetve munkássága előtt.

Akit behatóbban is foglalkoztat az MNB100 éve, az a Pénzügyi évszázad – A Magyar Nemzeti Bank 100 éve című időszaki kiállítás keretein belül még többet megtudhat a hazánk pénzügyi szuverenitását biztosító patinás intézményről, méghozzá a budapesti Pénzmúzeumban.

 

 

 

További híreink

Kávéházi beszélgetések - születésnapi műsor

Októberben egyéves a pénzügyi edukációt zászlajára tűző Kávéházi beszélgetések programsorozatunk.

2024. október 16.
A Pénzmúzeum ismét a legjobbak között

A Pénzmúzeum idén is részt vett a European Museum Academy (EMA) díjátadóján Cipruson.

2024. október 10.
MNB100- ORSZÁGOS PÉNZÜGYI VERSENY ötödik forduló nyertesei

Kisorsolásra kerültek az MNB100- ORSZÁGOS PÉNZÜGYI VERSENY ötödik fordulójának nyertesei

2024. október 07.