/
/
/
Második állomására, Marosvásárhelyre érkezett a Fejedelmek aranya című kiállítás

Második állomására, Marosvásárhelyre érkezett a Fejedelmek aranya című kiállítás

2024. július 22.
fejedelmek-aranya-megnyito-2024-18.jpg

2024. július 22. Marosvásárhely: A Pénzmúzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum közös szervezésében létrejött a Fejedelmek aranya – Uralkodói reprezentáció Erdélyben című vándorkiállítás elsőként Csíkszeredán mutatkozott be, majd június 22-én második helyszínére: Marosvásárhelyre érkezett.

A Pénzmúzeum a kiállítás anyagát összesen 210 darab középkori tétellel gazdagította. A tárlat létrejöttét több intézmény is segítette, tárgyakat adott kölcsön az Iparművészeti Múzeum, a kolozsvári Erdélyi Történeti Múzeum és a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum. A Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont a marosvásárhelyi kiállítást nevezi az „Év kiállítása díjra”.

 

Mint ismeretes, a történelem során a mindenkori uralkodók hatalmi reprezentációjában kiemelkedő szerepet játszott a fejedelem képmása. A kora újkori Európában az uralkodó arcképét a politikai elit festményeken, a szélesebb köznemesi réteg, illetve a polgárság nyomtatott metszeteken, a társadalom legnagyobb hányadát kitevő köznép pedig a pénzek éremportréin láthatta. Mivel a fejedelmek hatalomra kerülésüket követően rendre új érméket verettek – a saját arcképükkel, ezzel is kifejezve hatalmuk legitimációját – ezek a tárgyak az uralkodók ikonográfiájának első hivatalos portréiként is tekinthetők. Az erdélyi fejedelmek ábrázolásainál emellett azért is igen jelentős szerepe van a kibocsátott érméknek, mert azok közé a ritka ábrázolások közé tartoznak, amelyek az Erdélyi Fejedelemség területén készültek az uralkodókról, így az érméken látható portrék az erdélyi fejedelmek leghitelesebb ábrázolásainak tekinthetők.

 

A kiállítás célja, hogy bemutassa az erdélyi fejedelmek hatalmi reprezentációját, elsősorban az általuk veretett érméken keresztül, kiegészítve azokkal a reprezentációs fogásokkal, amelyek figyelmesen vizsgálva az érméket, az ábrázoláson is megfigyelhetők: címerekkel, fegyverekkel, páncélzatokkal és különböző hatalmi jelvényekkel, emellett különböző ötvösművekkel, amelyek olykor fizetőeszközként is szolgáltak.

További híreink

Kávéházi beszélgetések - születésnapi műsor

Októberben egyéves a pénzügyi edukációt zászlajára tűző Kávéházi beszélgetések programsorozatunk.

2024. október 16.
A Pénzmúzeum ismét a legjobbak között

A Pénzmúzeum idén is részt vett a European Museum Academy (EMA) díjátadóján Cipruson.

2024. október 10.
MNB100- ORSZÁGOS PÉNZÜGYI VERSENY ötödik forduló nyertesei

Kisorsolásra kerültek az MNB100- ORSZÁGOS PÉNZÜGYI VERSENY ötödik fordulójának nyertesei

2024. október 07.