/
/
/
Házhoz szállított pénzügyi edukáció

Házhoz szállított pénzügyi edukáció

2024. szeptember 17.
borondmuzeum-cover

Újra várja az oktatási intézmények jelentkezését a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont, „Bőröndmúzeum – Utazás a pénz körül” elnevezésű programja. A pénzügyi ismeretterjesztő kezdeményezés 2023 szeptember 1-jén indult el. Azóta több, mint 850 foglalkozást tartottak a múzeum pedagógusai, ez azt jelenti, hogy csaknem 25000 diák vehetett részt a programban országszerte, különböző oktatási intézményekben, de nyáron még a zánkai Erzsébet Táborban is.

A foglalkozások célja, hogy az általános pénzügyi ismereteket játékos, interaktív módon mutassa be a fiataloknak, illetve, hogy az ország minél több pontjára eljuthasson a pénzügyi edukáció. A projekt létrehozásánál fontos szempont volt, hogy azokhoz a tanulókhoz is eljussanak a szükséges pénzügyi ismeretek, akik fővárostól távol eső településeken, vagy a hátrányos helyzetű térségekben élnek, tanulnak, vagy épp csak idő, akár pénzhiány miatt nem tudnak Budapestre utazni a Pénzmúzeumba, hogy kellő pénzügyi oktatásban részesülhessenek a gyerekek.

A tücsök a szolgáltatóiparban dolgozik!

A foglalkozások során a legkisebbeknek olyan meséken keresztül mutatják be a pénzügyi folyamatokat, tanítják őket a pénzkezelésre, mint pl. Jean de La Fontaine: A tücsök és a hangya című meséje. Ott ugye a tücsköt mindenki a rossz példának tartja, de azért érdemes belegondolni, hogy rengeteg művész él a Földön, akik abból élnek, hogy zenélnek, színpadon játszanak, festenek, írnak. Ők nem a rossz példa, csak épp nem a termelőiparban tevékenykednek, hanem a szolgáltatásaikért kapják a fizetésüket. Persze, a tartalékolás az ő esetükben is a jó példa lehet. Emellett olyan meséket vesznek alapul, mint a Kiskakas gyémánt félkrajcárja, vagy Az ördög három aranyhajszála, amikből – még ha elsőre nem is úgy tűnik – a pénzügyi tudatosságra nevelés zseniális példája lett ezeken a foglalkozásokon.

Ezek a mesék természetesen az alsó tagozatosoknak valók, a felsősök már vállalkozhatnak is – persze csak játékból -, vagy rászorulókon segíthetnek, de az ő esetükben már a családi költségvetés, vagy a modern pénzkezelés témáját is körbejárhatják.

Nem könnyű mesterség a pénzhamisítás!

A foglalkozások során betekinthetnek a fiatalok a pénzérmék és bankjegyek biztonsági jegyeibe, így nagyító alatt vizsgálhatják a papírpénzek mikroírásait, vagy épp a dombornyomatokat és azt is, hogy az 500 forintos bankjegyen mi van a kertész kezében?!

Ugye, sosem látták a kertészt az ötszázason?

Pedig ott van, és van is a kezében valami.

Tudták például, hogy a bankjegyeket nem fából készült papírra nyomtatják? Bizony, a pénzjegyeket manapság már gyapotból készült papírszerű anyagra nyomtatják, amin szinte láthatatlan vízjel is van, plusz számtalan mikroírás, valamint kizárólag UV fény alatt látható ábra, írás, fémszál és jelzés. A Bőröndmúzeum oktatói minden ilyen jelet megmutatnak, és elmondják azt is, hogy miért szükségesek, és mitől annyira biztonságosak a mai pénzjegyek. Bizony, bizony! A pénzhamisítás nem könnyű műfaj manapság!

Az interneten is biztonságban!

Igen, a mai világban nem elég csak a kézzel fogható pénzeket biztonságban tudni. A bankszámlá(i)nkat és az utalásainkat is száz százalékosan jól kell kezelnünk! A foglalkozásokon arról is szó esik, hogyan tudjuk biztonságban bankszámlánkat, vagy befektetéseinket. Persze ezeket a foglalkozásokat már a középiskolás diákoknak szánják, ahol már bizonyos esetekben a hitelezés, a monetáris politika, a befektetések, a hitelezés és a bankrendszer, mint téma megjelenik. Egyszóval a Pénzmúzeum, Bőröndmúzeum programja minden iskolába járó fiatalnak útmutatást ad a pénzügyekben játékos, interaktív módon.

Sőt, pedagógusaink azon dolgoznak, hogy már az „Óvodai hallgatókat” is bevonják a programba, vagyis már a legkisebbeket is beavassák a pénzügyi edukáció rejtelmeibe.

Csak egy kis netezés!

Ahhoz, hogy kérjék a Bőröndmúzeum foglalkozásokat, nem kell mást tenniük a pedagógusoknak, iskolaigazgatóknak, mint először regisztrálni, majd igényelni a szolgáltatást a https://www.penzmuzeum.hu/muzeum/muzeumpedagogia/borondmuzeum/ oldalon.

Fontos, hogy a szolgáltatás Magyarországon bárhol ingyenes, de intézményi regisztrációt és időpont foglalást igényel!

További híreink

A Pénzmúzeum Panoráma Terasz szeptember 18-án 16 óra és 20 óra között zárva tart

Szeptember 19-én, csütörtökön már a megszokott nyitvatartással várjuk a kedves látogatóinkat.

2024. szeptember 17.
A Pénzmúzeum is készül a Kutatók Éjszakájára!

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére.

2024. szeptember 13.
Szeptember 5-én nagy sikerrel zajlott a Terasz Café műsora Pénzmúzeum Panoráma Teraszon

A Terasz Café legközelebb október 3-án jelentkezik!

2024. szeptember 06.
Matekóra a Pénzmúzeumban

Véget ért a nyár, elkezdődött az iskola, a diákok az önfeledt játék helyett már az iskolapadban ülve tanulnak.

2024. szeptember 06.