/
/
/
Forradalmi áttörést hozhat az XRF a numizmatikában

Forradalmi áttörést hozhat az XRF a numizmatikában

2024. május 31.
xrf_1

A Régészet napja kapcsán érdekes kérdés, milyen eszközök segítik a Pénzmúzeumot a numizmatikai feltárásokban. Az érmékkel kapcsolatos vizsgálódásokat leginkább az XRF analitika támogatja, azt is megmondjuk, hogyan.

Az XRF (Röntgenfluoreszcens Spektroszkópia) egy analitikai technika, amelyet széles körben alkalmaznak a különböző anyagok kémiai összetételének meghatározására. Az alapelve az, hogy egy anyagot röntgensugárzással besugároznak, amely hatására az anyag atomjai jellemző röntgenfotonokat bocsátanak ki. Ezek a fotonok specifikus energiájúak, ezek teszik tulajdonképpen lehetővé az anyag összetételének mennyiségi és minőségi elemzését. A gép használata engedélyköteles, melyet az Országos Atomenergia Hivatal és az idevonatkozó jogszabályok határoznak meg.

Előnye, hogy gyors és roncsolásmentesen végzi el az vizsgálatokat, széles az elemzési spektruma, egészen a nátriumtól a plutóniumig kimutatja az adott anyagban megtalálható elemeket. Hátránya, hogy elsősorban a minta felületét elemzi, így a mélyebb rétegek összetétele rejtve maradhatnak, valamint az anyag mátrixának hatása az eredményekre néha bonyolulttá teheti az adatok értelmezését, különösen összetett minták esetén.

A Pénzmúzeumnak már van

Az archeometriai kutatások és restaurátori munkák egyik alapvető műszere külföldön már évek óta elterjedt, Magyarországon azonban kevés helyen található meg; ilyen helyszínek például a Pénzmúzeum, a Képzőművészeti Egyetem laborja, a Természettudományi Kutatóközpont Anyag- és Környezetkémiai Intézete, valamint a Szépművészeti Múzeum restaurátori laborja.

A numizmatikai kutatások terén Magyarországon egyedülálló eszközről van szó, mivel kevés múzeum rendelkezik vele, és az ezzel foglalkozó szakemberek száma is igen kevés. Hasonló berendezésekkel legközelebb Angliában, Olaszországban és Amerikában találkozhatunk. Az eszköz lehetővé teszi az érmek anyagösszetételének vizsgálatát, így például feltérképezhetjük Pannonia belső éremverését és éremhasználatát, akár a kelta, akár a római időkben. Ezek a kiegészítő kutatások lehetőséget adnak arra, hogy a hazai numizmatikai kutatások versenyképesek legyenek a vezető nyugati kutatási programokkal, és akár nemzetközi együttműködésekbe is bekapcsolódhassunk.

Múzeumi összefogás – közös projektek

A Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont megalakulása után megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Múzeummal, amely jelezte részvételi szándékát az XRF kutatásokon alapuló közös projektekben. Az elmúlt időszak egyeztetéseinek köszönhetően több hazai múzeum is hasonló szándéknyilatkozatot tett, köztük a Laczkó Dezső Múzeum, a Dornyay Béla Múzeum és a Ferenczy Múzeumi Centrum. Ezek az együttműködések lehetővé teszik a Pénzmúzeum számára, hogy aktívan bekapcsolódjon a régészeti és numizmatikai tudományos munkába. A társmúzeumokkal közösen tervezett kutatási projektek közül érdekes a római és bizánci ólomplombák, a fehérfémbevonatos érmek vagy a szikáncsi éremkincs (1438 db) anyagvizsgálata. Az XRF eszköz használata ezen felül is rengeteg lehetőséget rejt magában, hiszen olyan információkhoz juttatja a szakembereket, amelyeket más módszerekkel nem tudnának megszerezni. Ezért kiemelten fontos, hogy egyre több múzeumban elterjedjen az XRF technológia alkalmazása.

 

További híreink

Kávéházi beszélgetések - születésnapi műsor

Októberben egyéves a pénzügyi edukációt zászlajára tűző Kávéházi beszélgetések programsorozatunk.

2024. október 16.
A Pénzmúzeum ismét a legjobbak között

A Pénzmúzeum idén is részt vett a European Museum Academy (EMA) díjátadóján Cipruson.

2024. október 10.
MNB100- ORSZÁGOS PÉNZÜGYI VERSENY ötödik forduló nyertesei

Kisorsolásra kerültek az MNB100- ORSZÁGOS PÉNZÜGYI VERSENY ötödik fordulójának nyertesei

2024. október 07.