/
/
/
Digitális önvédelem – KiberFest középiskolásoknak

Digitális önvédelem – KiberFest középiskolásoknak

2024. október 22.
kiberfest

Ezernél is több középiskolás ismerkedhetett a kiberbiztonság legfontosabb tételeivel a Budapesti Rendőrfőkapitányság szervezésében tartott KiberFest 2024 rendezvényen a Ludovika Sportcsarnokban 2024. október 10-én. Az esemény partnere volt a Magyar Nemzeti Bank a Pénzmúzeummal és a Pénziránytű Alapítvánnyal közösen.

Nem az internet használata a veszélyes, hanem a tudatos használat hiánya teheti azzá. A középiskolás korosztály, a legutóbbi felmérések szerint átlagosan 5-8 órát tölt naponta internetezéssel és a social média felületek használatával. Ezért is kiemelten fontos ennek a korosztálynak, hogy tisztában legyenek azzal miként tudják magukat bebástyázni a digitális önvédelem minél szélesebb körű tárházával.

A Pénzmúzeum munkatársai több, mint 500 diáknak mutatták be a bankjegyek biztonsági elemeit, köztük azokat, amik csak mikroszkóp vagy UV fény alatt láthatók. Ilyenek például a különböző mikroírások, mikroképek, de a holografikus és fémszálak is. Megtudhatták például, hogy mi van az 500 Ft-os bankjegyen a kertész kezében. Bizony, az ötszázason van kertész, és van is valami a kezében.

A Magyar Nemzeti Bank kvízjátékkal is készült a középiskolásoknak, ahol a résztvevők QR kód beolvasását követően a saját telefonjukon oldhatták meg a feladatokat. A megoldásra váró feladatok fókuszában a biztonságos internethasználat állt, ezen beül pedig az adatok és a banki csalások témakörökben adott játékos útmutatót a résztvevőknek.

A Pénziránytű Alapítvány pénzügyi személyiségtesztjét is kitölthették a diákok egy online felületen.

A KiberFest 2024 eseményre hasznos információk mellett ajándékkal is készültünk, hiszen jegyzetfüzeteket és ajándéktárgyakat, Robotikafoglalkozást kaptak a feladatokat eredményesen teljesítők.

További híreink

A Pénzmúzeum nyitvatartása az őszi szünetben

Módosult nyitvatartással várjuk látogatóinkat az őszi szünetben!

2024. október 25.
Kávéházi beszélgetések - születésnapi műsor

Októberben egyéves a pénzügyi edukációt zászlajára tűző Kávéházi beszélgetések programsorozatunk.

2024. október 16.
A Pénzmúzeum ismét a legjobbak között

A Pénzmúzeum idén is részt vett a European Museum Academy (EMA) díjátadóján Cipruson.

2024. október 10.
MNB100- ORSZÁGOS PÉNZÜGYI VERSENY ötödik forduló nyertesei

Kisorsolásra kerültek az MNB100- ORSZÁGOS PÉNZÜGYI VERSENY ötödik fordulójának nyertesei

2024. október 07.