/
/
/
A Pénzmúzeum is készül a Kutatók Éjszakájára!

A Pénzmúzeum is készül a Kutatók Éjszakájára!

2024. szeptember 13.
bankjegyek_női

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén is szeptember utolsó hétvégéjén lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba. Az országszerte zajló programból szeptember 26-27-én természetesen a Pénzmúzeum sem maradhat ki.

A rendezvény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára. Ezért szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhet a tudományos kutatás számos új eredményével az ország különböző intézményeiben. Ebből a pénzügyi edukációt zászlajára tűző Pénzmúzeum sem maradhat ki! Múzeumunk két szakmai előadással készül, mindkét előadás előzetes bejelentkezéssel látogatható, a bejelentkezés pedig a kutatokejszakaja.hu honlapon történik.

Szept. 27., péntek 15:00: Nők a bankjegyeken

 A jelenleg forgalomban lévő bankjegyeinken szereplő alakok mind a magyar történelem kiemelkedő alakjai közé tartoznak. 1947 óta törvényes fizetőeszközeinken kizárólag férfiak portréi jelennek meg. Ez a gyakorlat azonban nem volt mindig így. Az előadás során a résztvevők megismerkedhetnek azokkal a magyar nőkkel, akik egykor bankjegyeken szerepeltek, valamint betekintést nyerhetnek más országok bankjegyeinek ábrázolásába is.

Szept. 27. péntek 16 óra: A robotok elődei – önjáró mechanikus szerkezetek 500 évvel ezelőtt

 A természeti lények (mozgásának) mesteréges utánzása évszázadok óta izgalomban tartja az emberiséget. 500 évvel ezelőtt alapvetően különböző, óraműszerkezetekkel mozgatott tárgyak adták meg ezt az illúziót. Ezek a mechanikus szerkezetek kedvelt darabjai voltak a leggazdagabb műkincsgyűjteményeknek, uralkodók adták és vették őket, és persze használták is, főként hatalmuk és gazdagságuk megjelenítésére. A korabeli szemlélő számára az automatákban lévő óraszerkezet a világ működésének megértését sejtette, a mozgás pedig annak leképezhetőségét. Ez valahol igen hasonló a mai robotok világához. Az előadás során különböző, 16–17. századi mechanikus szerkezeteket mutatunk be, azok mozgását és művészeti koncepcióját, a korszak tudásfelhalmozásának kontextusába helyezve.


További híreink

Házhoz szállított pénzügyi edukáció

Újra várja az oktatási intézmények jelentkezését a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont, „Bőröndmúzeum – Utazás a pénz körül” elnevezésű programja.

2024. szeptember 17.
A Pénzmúzeum Panoráma Terasz szeptember 18-án 16 óra és 20 óra között zárva tart

Szeptember 19-én, csütörtökön már a megszokott nyitvatartással várjuk a kedves látogatóinkat.

2024. szeptember 17.
Szeptember 5-én nagy sikerrel zajlott a Terasz Café műsora Pénzmúzeum Panoráma Teraszon

A Terasz Café legközelebb október 3-án jelentkezik!

2024. szeptember 06.
Matekóra a Pénzmúzeumban

Véget ért a nyár, elkezdődött az iskola, a diákok az önfeledt játék helyett már az iskolapadban ülve tanulnak.

2024. szeptember 06.